Laatste kampioenschappen bekend

Na de laatste natourvlucht zijn natuurlijk ook de kampioenschappen van de natour en het generaal kampioenschap bekend geworden.

Op de natour werd ik in de vereniging :

 • 3e onaangewezen
 • 5e aangewezen
 • 4e Keizer
 • 5e Hokkampioen
 • 7e duifkampioen met de NL20-1016691
 • 9e duifkampioen met de NL22-4788382

In de CC Achterhoek werd ik :

 • 12e onaangewezen
 • 19e aangewezen

In de Afdeling Zuid werd ik :

 • 17e onaangewezen

Voor de kampioenschappen Snelheid ook wel het generaal werd ik in de vereniging :

 • 2e onaangewezen
 • 5e aangewezen
 • 3e Keizer

In de CC Achterhoek :

 • 27e onaangewezen

Seizoen 2023 zit erop

“De laatste loodjes wegen het zwaarst” ging op voor de laatste (officiële) vlucht van 2023 vanuit Dizy le Gros.

Ik had er nog een 20 uitgezocht om donderdagavond in te korven voor Dizy le Gros. Deze werden om 08.30 uur gelost en alles leek op een mooie afsluiter uit te draaien qua weer, lostijd, wind etc., maar voor de oostkant van de afdeling werd het toch weer een zware dobber. De verwachte snelheid had ik ingeschat op 75 km/h en dat zou betekenen rond 12.40 uur de eerste duiven, achteraf klopt aardig met de eerste duif in Aalten om 12.41 bij de warme bakker, gefeliciteerd. Ik moet wachten tot 12.55 uur voor de 382 zich meldt uit een groepje van 6, ook de enige 6 die ik gezien heb. Goed voor een 5e plek in de vereniging. De 2e vroege prijs voor deze duivin van Espeldoorn – Dokter. Daarna nog 4 oude duivinnen en dan pas mijn eerste jonge duif op 13:43 uur, bijna een uur na de eerste duif in Aalten en toch nog in de middenmoot. Uiteindelijk 8 van de 20 in de prijzen en op zondagmorgen alle 20 thuis. Helaas missen de 22-928 en de 23-106 hun prijs en dat vond ik wel jammer.

Al met al 4 van de 5 natourvluchten verliepen moeizaam en ik hoop dat zich dat niet doorzet naar volgend jaar. Ik kijk met een goed gevoel terug op dit seizoen met weer 1e prijzen en vroege duiven in groter verband.

Het stille seizoen begint nu, maar ook de selectie en de voorbereidingen voor volgend seizoen.

Kampioenschappen jonge duiven

Na de laatste jonge duivenvlucht konden ook de kampioenschappen worden opgemaakt.

In de vereniging werd ik

 • 6e onaangewezen
 • 9e aangewezen
 • 6e super
 • 5e hokkampioen
 • 9e duifkampioen met de NL23-9106646

In groter verband deed ik niet echt mee in de kampioenschappen, dat geldt bijna voor alle Aaltense duivenliefhebbers.

Mettet en Courtisols

Laat ik beginnen dat ik door een aantal collega liefhebbers uit de vereniging werd gewezen op 2 kleine puntjes in de vorige verslagen die niet klopten; toch leuk om te weten dat er toch aandachtig de verslagen worden gelezen; heren bedankt en natuurlijk is het aangepast.

Dan de vluchten; de laatste dubbelvlucht van dit seizoen ende laatste jonge duivenvlucht van dit seizoen. Deze laatste dubbelvlucht had ik 9 duiven mee naar Courtisols en 26 mee naar Mettet, in totaal dus nog 35 kanshebbers op een vroege prijs.

De duiven in Mettet werden mede door de mist om 09.00 uur gelost en de verwachte snelheid zou rond de 80 km/h liggen en in tijd zou dat 11.45 uur betekenen. Marcel en ik stond met de rug naar het oosten in de schaduw van het kleine hokje toen er uit niets een duif op het hok viel, kort gevolgd door nog een, de eerste duif de 23-813 liep snel naar binnen net als haar moeder de 22-928. Uiteindelijk goed voor een 3e en 5e plek in de vereniging. Dan moet ik 10 minuten wachten op mijn 3e duif en dan weet je dat het (weer) geen makkie wordt. Ik heb er uiteindelijk 14 van de 26 in de prijzen, en dat was een goede mix tussen oude en jonge duiven. Heb nu een aantal duiven met 4 uit 4 en daaronder ook een aantal jonge duiven. Deze vlucht werd gewonnen door Anton Kuiperij, een mooie opsteker voor deze herintreder. De laatste prijsduif zit toch nog onder de 1000 mpm en dan is het toch geen appeltje eitje geweest.

De duiven van Courtisols werden een half uurtje eerder gelost en die konden dan rekening houdend met een snelheid van 1250 mpm er rond 13.15 uur zijn. Ik zag weinig duiven vliegen, maar rond 13.38 een duif en ik dacht laat ik eens fluiten, en de 23-821 herkende blijkbaar het fluitje en bedacht zich geen moment meer en werd ook afgevlagd met een mooie 3e plek in de vereniging. Ik moet een kwartiertje wachten op mijn 2e, maar die pakt toch nog een 7e plek in de vereniging. Ik heb er weer 6 van de 9 in de prijzen; de 646 liet het afweten dit keer, zij was pas rond 5 uur weer op het hok, maar wel blij dat ik haar weer terug heb. Een talentje ? We gaan het volgend jaar zien; de jonge duiven krijgen nu rust en de natourduiven kunnen volgende week nog aan de bak voor hun laatste vlucht.

Courtisols en Bierges

Het weer zaterdagmorgen was niet echt best, en de verwachting was de zon zich na de middag wel zou laten zien en de bewolking weg zou branden. In het westen van de afdeling was dat zeker het geval, echter aan de oostzijde werd het gedurende de dag niet veel beter. Al met dus 2 vluchten met een traag verloop en de laatste prijsduiven ver beneden de 1000 mpm .

Laat ik dan maar beginnen met Courtisol, na vorige week bleven er nog 9 strijders over en die werden gelost om 09.30 uur. De verwachting was dat ze wel 1250 mpm zouden maken, maar de 1e duif in Aalten bij Deny te Vruchte zat al op 1184 mpm en deze duif zat in Aalten al 8 minuten los !!. Mijn eerste duif (wel weer het duivinnetje van Vincent de Harder) had nog een snelheid van 1063 mpm goed voor een 16e plek in de vereniging. Wat mij dan enigszins tevreden stelt is dat ik er 6 van de 9 in de prijzen en uiteindelijk op zondag alle 9 weer thuis.

Op Bierges had ik de 152 en de de 386 uit voorzorg thuisgelaten en zo gingen er 27 mee. Deze worden gelost op 13.00 uur. Na de euforie van vorige week werd ik weer met beide benen op de grond gezet en ondanks de zware omstandigheden krijg ik eerst 3 jonge duiven voorop voordat zich de oude duivinnen melden. Ik begin met een 19e plek en heb er wel 13 van de 27 in prijzen en zondagmorgen alle 27 weer thuis. Dus na 3 vluchten relatief weinig verliezen, er zitten wel duiven tussen die zich nog niet hebben laten zien en die krijgen nog 2 kansen.

Volgende week al de laatste jonge duivenvlucht en de ener laatste natourvlucht.

Dizy le Gros en Tongeren

Laten we beginnen met de duiven die ik op de donderdag al ingekorfd had. De jongen duiven gingen na 2 keer Mettet naar Dizy le Gros.

De 10 overgebleven jonge duiven werden om 08.10 uur gelost in Dizy le Gros en de verwachting was dat er rond 11.15 uur duiven zouden kunnen zijn. En om 11.15 uur al uit de richting van Winterswijk komen 2 duiven aangesnord en vallen beide als een baksteen, maar blijven vliegen. Uiteindelijk is het vreemde en een eigen jonge duif die ik op Kerkrade al verspeelde. Dus helaas. Uiteindelijk moet ik wachten tot 10.47 uur voordat de 803 zich meldt. Ik heb er uiteindelijk 2 van de 10 in de prijzen en voordat ik op pad ging naar de familiedag moest ik er nog 2 hebben.

De tijd van 11.15 uur bleek achteraf wel de juiste tijd te zijn. Clubgenoot Deny te Vruchte draaide exact om 11.15 uur en dat bleek uit de afdelingsuitslag -> 2e van 9382 duiven. Een uitermate knappe prestatie. Toch nog een positieve afsluiting van Dizy le Gros; Wim Aalbers pakte een mooie 4e plek met de 522 die ik voor hem kweekte uit een doffer van Arie-Jan van Olderen en een duivin van Anneke en Pierre Faes. Ook zijn 2e duif de 521 kweekte ik voor hem uit 2 duiven van Anneke en Pierre Faes.

In de vroege ochtend werden de natourduiven ook om 08.10 uur gelost in Tongeren. Dezelfde 29 duiven gingen vrijdagavond in de mand en na het hoge prijspercentage van vorige week waren de verwachtingen hoog gespannen.

En zoals wel vaker wordt je verrast door een vroege duif. Ik had eerlijk gezegd de duiven nog niet verwacht, maar ze maakten een snelheid van 1866 mpm. En ik was al bij de hokken toen ik plots een duif achter mij hoorde en meteen nog 1; de 382 bleef enigszins beduusd op het hok zitten en gelukkig ging de 928 er meteen in en goed voorbeeld doet goed volgen en volgde de 382 een seconde later. Uiteindelijk een mooie 1e en 2e plek in de vereniging en een 2e en 3e in de Afdeling Zuid tegen ruim 6700 duiven. Daarna komen er nog snel 4 bij, maar die houden elkaar aan het vliegen. Uiteindelijk 13 van de 29 in de prijzen en om 10.45 uur alle 29 weer thuis.

Mettet en Kerkrade

Donderdag heb ik de 12 jonge duiven ingekorfd voor Mettet met de intensie dat ze vrijdag gelost zouden worden en alles op advies van het IWB / NPO en Afdeling 9.

Ondanks alle adviezen duurde het tot 12.30 uur voordat de jonge duiven werden gelost in Mettet. En een lossing na het middaguur beloofd vaak niet veel goeds. De snelheid kon ik ook niet goed inschatten en heb dan ook regelmatig Compuclub live gekeken om een idee te krijgen. Tot 16.00 uur in het verlengde van de Polstraat als een streep de 23-646, een duivinnetje van Vincent de Harder, zich meldt, maar dan besluit dat ze er is en niet doorloopt op de klep. Uiteindelijk klok ik haar om 16.03 en dat is toch nog goed voor een mooie 2e plek in de vereniging en ook in CC zit zij er goed bij. Dan duurt het meer dan een half uur voordat zich de 2e jonge duif laat zien, relatief kort gevolgd door nummer 3 en 4. Bij deze 3 mijn eerste aangewezen duiven op de jonge duivenvluchten; heb er blijkbaar geen verstand van. Dit zijn de duiven die in prijzen zitten. De laatste prijsduif zit al ruim onder de 900 mpm, en dat zegt genoeg. Er zijn er helaas 2 achtergebleven. Dus volgende week door met 10 stuks.

Dan de 1e natourvlucht vanuit Kerkrade en een CC-lossing. Al met al kwam ik aan 29 duiven en in de vereniging waren er ruim 650 duiven mee. Deze duiven werden gelost op de zondag met goed duivenweer om 08.30 uur in Kerkrade.

Om 10.00 uur uit de goede hoek 3 duiven, met daarbij zoals later bleek een vreemde en 2 jonge duiven van mijzelf, na veel gemartel en gemier klok ik beide duiven op 10.02 uur voor een 4e en 5e in de vereniging. De eerste is een telg van de hokken van Anneke en Pierre Faes uit Baarn. Dan een sperwer boven het hok en dan willen de 3e en 4e niet echt vlotjes naar binnen. Als 4e duif draai ik weer de 20-219 die gelukkig weer helemaal hersteld lijkt. Daarna komen de duiven goed en heb er dan ook 21 van de 29 in de prijzen , 1 op 3. En dat aantal stemt tot tevredenheid. Alle 29 zijn voor 13.00 uur allemaal weer thuis en hopen dat het zo goed blijft gaan.

Mettet

Dezelfde 12 als vorige week gingen weer mee naar Mettet en met een dag uitstel werd het voor de jonge duiven een wijze les qua eten en drinken in de mand en vooral de rust bewaren

Zoals gezegd werden de duiven een dag laster op zondag gelost om 08.30 uur voor een afstand van 225 km. Ik had de eerste duiven rond 10.45 uur verwacht en achteraf klopt dan ook wel aardig; de eerste duif in Aalten valt bij Vincent de Harder om 10.54 uur, al ruim 100 mpm langzamer dan de snelste duiven in de afdeling. Ik zelf moet wachten tot 11.08 uur voor de 23-524 (een doffer van Gert & Janni Visser) zich met de nodige haast, toch nog goed voor een 23e plek in de vereniging. Kort daarna mijn 2e en daarna blijft het te lang stil voor de 3e. Dus heb ik er maar 2 in de prijzen, de rest valt net af, maar wel weer alle 12 thuis.

Morgen weer inkorven voor de africhting voor de natour, een 30 stuks komen in aanmerking; weduwduivinnen, voormalig gewonde doffers en nog een 12 jonge duiven.

Bierges en Freiburg

We beginnen met de jonge duiven; van vorige week had ik er 14 terug, waaronder 1 gewonde en uit bijgeloof korf ik geen 13 duiven in, dus gingen er 12 mee naar Bierges.

De hele week was het weer niet al te best en de voorspellingen waren ook niet al te best, toch was het op zaterdag in de ochtend nog prima duivenweer. En met een vroege lossing om 07.15 uur moest het goed komen.

De duiven zaten weer aan de westkant van de afdeling en we komen er in Aalten ook niet aan te pas; zelfs in de CC niet. En wat leek een mooie vlucht te worden duurde toch nog behoorlijk lang. Zeker voor mijn eerste duif zich meld en nog eens 5 minuten blijft zitten. Het is de 646 van Vincent de Harder, maar toch al 3 uit 3. Daarna druppelen de duiven binnen en regent het in tegenstelling tot het weer niet echt. Ik heb er 6 in de prijzen en nu wel alle 12 weer thuis.

Dan München, de olympiadevlucht, dat werd Freiburg een 100 km dichterbij. Ik had door het wegvallen van hun doffer 4 losse duivinnen bij de jonge duiven in zitten. En die mochten het proberen vanuit Duitsland. In de vereniging waren er toch nog 40 duiven mee en ik pak opvallend met 2 duiven van Jan Sprakel uit Rijssen de 3e en 7e plek. Ook in CC verband een 12e en 21e plek. De andere 2 duivinnen zijn nog onderweg, helaas. De echte vroege duiven zaten hoger in de afdeling, rond Enschede. Ook de 1e Nationaal.

Dinsdag begint de africhting voor de natour al weer en als de natour begint dan is het einde van het seizoen alweer in zicht.

Bergerac

Vorige week zaterdag hadden we ook nog Bergerac, maar daar kan ik kort over zijn. De 3 die ik had ingekorfd zijn nog steeds onderweg.

Ik ben dan ook tot de conclusie gekomen dat het fondspel niet aan mij besteed is. Ik ga het kleine hokje ombouwen tot een hokje voor de weduwduivinnen en dan ga ik volgend jaar met doffers en duivinnen op weduwschap vliegen.