Heusden-Zolder

Ik heb de jonge duiven verdeeld in een groep voor de jonge duiven vluchten en een groep voor de natour. Stukje risicospreiding zullen we maar zeggen.

Ik ben begonnen met de africhtingen met zo’n 35 stuks en vorige week waren er nog 32 en zaterdagavond waren er nog 30 en die konden mee naar Heusden-Zolder. De jongen werden voor een eerste echte beproeving gelost om 09.00 uur en om 10.25 uur vliegen er op eens 5 jongen, 4 van mij en 1 vreemde. Die vreemde hield de boel aan het vliegen zodat ik uiteindelijk in 6 seconden 4 jongen klok om 10.28 uur. En toen dacht ik nog dat kon nog wel eens vlotjes verlopen, maar zoals zo vaak de afgelopen jaren begon toen het grote wachten. 18 minuten later krijg ik er nog 2 en om 15.30 uur heb ik de helft terug en later die avond komen er nog 2 bij. Bij de meeste liefhebbers is zeker de helft nog onderweg en daar kweek je ze niet voor. Zo neemt de animo wel snel af onder de liefhebbers. En het was niet in Aalten alleen zo; ik had contact met André Jansen uit Ulft, hij had er 5 van de 25 en een andere liefhebber uit Ulft 60 mee nog geen veer thuis rond 12.30 uur. Je kan mij niet wijs maken dat het allemaal klungels zijn.

Hopen dat er morgen nog wat nakomen, maar alle 30 zal ik wel niet terug zien.

Charlevilles

De officiële laatste vitessevlucht, al hoewel men bij ons in de vereniging nog de mogelijkheid heeft om op de jonge duivenvluchten van week 31 en 32 nog oude duiven in te korven en die vluchten tellen dan ook nog mee voor het vitessekampioenschap.

Een doffer vond ik niet goed genoeg om in te korven en daarom nog 11 in de mand voor Charlevilles. De weersvoorspelling waren niet echt goed voor de zaterdag, maar om 14.15 uur werden de duiven toch gelost. Ik had rekening gehouden met 90 km/h per uur, maar werd enigszins verrast door de eerste meldingen met 1640 mpm. Ik ging kijken op welke snelheid we op dat moment in Aalten zaten en dat was ook rond die snelheid en toen ik uit het hok kwam schrok de 23-106 van mij en verspeelde daarmee enkele minuten om uiteindelijk om 17.05 uur afgevlagd te worden voor een mooie 5e plek in de vereniging. Ik moet dan even wachten op nog een jaarling 23-195 voor de 10e prijs in de vereniging. Ik heb er 6 van de 11 in de prijzen, toch nog een hoopvolle afsluiting van het seizoen met de oude duiven dat voor mij toch niet echt verliep als ik gewend was; oorzaak ???

Morlincourt

Alweer de laatste midfondvlucht met de oude duiven. Ik had besloten om de duivinnen niet meer te spelen. Het heeft niet gebracht wat ik er van verwacht had, maar mogelijk komt dat nog. Daarom 12 doffers in de mand voor Morlincourt.

De duiven werden gezamenlijk gelost met de duiven van afdeling 10 en 11 om 13.00 uur. De eerste meldingen binnen andere afdeling maakten ruim 2000 mpm, dus met 3 uurtjes zouden de eerste er kunnen zijn. De eerste duif in Aalten valt bij Herman Testerink met 2080 mpm om 15:54 uur. Ik moet wachten totdat zich de 23-803 meldt om 16:03 uur. Dan een gat van 5 minuten en dan weer 6 minuten wachten. Ik heb er 4 van de 12 in de prijzen en met 17:00 uur heb ik er 11 van de 12.

Volgende week nog 1 vitessevlucht en dan zit het seizoen met de oude duiven erop.

Charlevilles

Gisteren was het alweer de enerlaatste vitessevlucht van dit moeilijke / aparte seizoen.

Na vorige week mis ik de 23-813, een talentvolle doffer, helaas. Om er toch 14 in te korven en geen 13 heb ik een duivin toegevoegd aan de ploeg. Achteraf had misschien toch 13 duiven mee moeten doen; de duivin mist nu nog en tijdens het inkorven werden mijn duiven en die van Han Schuurman weer uit de mand gehaald ivm een probleem met de klok van Han. Ik ga het niet als excuus opvoeren, maar het past wel binnen dit seizoen……

De duiven werden om 08.00 uur gelost in Charlevilles met een noordoostenwind. De verwachting was 1250 mpm, maar daar kwamen de duiven bij ons in de regio niet aan. De eerste duif in Aalten bij Vincent de Harder haalt de 1225 mpm en mijn eerste duif de 23-196 maakt 1183 mpm, een 15e plek in de vereniging. Daarna is het gat naar mijn 2e duif (Henkie 842) eigenlijk te groot met 5 minuten. In totaal toch nog 5 in de prijzen. Weer geen makkie voor de duiven; dat blijkt ook wel aan het feit dat de eendaagse fond vlucht van de Afdeling Limburg op zondag nog openstaat.

Ik heb nu nog 51 jonge duiven. Daarvan heb ik er een stuk of 15 uitgezocht voor de natour en de rest kan mee op de jonge duivenvluchten. Voor zondag heb ik er “snel” 15 gepakt voor de africhting naar Goch. Gezien het verloop van dit seizoen vrees ik wel voor de jonge duivenvluchten. Het is al niet echt mijn ding, maar met een moeizaam verloop bij de oude duiven, ben ik bang dat de jongen het nog zwaarder gaan krijgen.

Chalons en Champagne

Dezelfde 14 duiven gingen in de mand op donderdagavond. En zoals zo vaak al dit seizoen werd dit ook een vlucht met de nodige hindernissen.

Er kon niet gelost worden op de zaterdag en daarom werden op de zondagmorgen om 07.30 uur gelost met de duiven van de afdeling 10 en 11 in totaal ruim 28.000 duiven. En dan met west in de wind dan weet je van te voren al dat je er in Aalten niet aan te pas gaat komen; laat staan om kans te maken op de GrandPrix-overwinning. Het concours staan in Aalten bijna 45 minuten open en nog veel duiven onderweg. Als dit een voorbode is voor het nog groter maken van de vlieggebieden, dan gaan we In Aalten nooit meer bij de kampioenen staan.

Maar goed de liefhebber beslist zelf of hij mee doet en met welke duiven. De eerste duif in Aalten valt om 12.02 uur bij Tonnie Obrink. Ik moet wachten tot 12.10 uur als zich good old “Henkie 842” zich meldt voor de 12e plek in de vereniging; is de weg omhoog ingezet ?? Daarna moet ik 15 minuten wachten op de 909, een zoon van “Henkie 842” en ik heb er 5 van de 14 in de prijzen.

Afgelopen woensdag samen met “kleine” Theo de jonge duiven geënt en die kunnen dan ook de baan. Ik moet nog bekijken of ik ze allemaal speel op de jonge duivenvluchten of de ploeg opsplits.

Charlevilles

Na 1 achterblijver vorige week en 1 doffer niet goed genoeg en 1 duivin niet meer mee, gingen er 14 in de mand voor Mettet, dat uiteindelijk Charlevilles werd.

De duiven werden om 10.00 uur gelost met een harde wind achter en de verwachting was dan ook ruim 100 km/h. De eerste meldingen in de Afdeling 7 zaten zelfde boven de 120 km/h. Dus rond 12.15 uur moest het gebeuren. Waar we eerst duiven te zien, waren dit waarschijnlijk duiven van de Afdeling 10 die in Kerkrade waren gelost. De eerste meldingen op de voorhand lieten toch op zich wachten en uiteindelijk had rond 12.20 uur moeten gebeuren om echt vroeg te zitten; ik moet wachten tot zich 12.29 uur de 20-909 zich meldt vanuit “Aalten”. En daarna was het een kwestie van ons draaien naar het noorden om de duiven terug te zien komen. Uiteindelijk heb ik er 6 van de 14 in de prijzen. Sprake van forme is er helaas nog niet.

Komende woensdag zal de ploeg met jonge duiven worden geënt en dan gaan we meteen zien welke jongen er nog zijn.

Sourdun

De lossingscommissie sprak van eindelijk eens een normale lossing en als ik dan naar de uitslag kijken zitten er (positieve) uitzonderingen aan de grens, maar het was toch een stukje minder dan vorige week. Voor sommige liefhebbers is de uitslag niet verklaarbaar, zo ook voor mijzelf.

Donderdagavond had ik samen met kleindochter Annick dezelfde 17 weer ingekorfd en de duiven zagen er goed uit en hadden goed getraind. De duiven werden om 07.15 uur gelost en ik had rekening gehouden met wel 100 km/h. Die zeepbel kon ik snel doorprikken en de eerste meldingen zaten nog niet op 1500 mpm. De eerste Aaltense duif valt bij Danny te Vruchte en maakt 1481 mpm en dan moet ik wachten totdat als een stipje aan de horizon de 23-821 zich meld om 12.33 uur met nog maar 1387 mpm. Uiteindelijk komen de duiven redelijk naar huis met 10 duiven in 30 minuten, maar op dit moment mis ik nog de 22-927. De 927 had toch al 5 prijzen van de 6x mee.

Volgende week weer nieuwe ronde nieuwe kansen, maar tot nu toe is het nog niet echt een stabiel seizoen. En ik vrees met grote vrezen voor de jonge duivenvluchten.

Duffel

En helaas was het raak dit weekend; weer uitgesteld naar zondag en van Charlevilles naar Bierges en uiteindelijk naar Duffel. Het leven van een convoyeur en duivenliefhebber gaan dit seizoen nog niet echt over rozen.

Uiteindelijk werden de duiven om 11.15 uur gelost in Duffel met een zwakke tot matige noord-noordwestenwind. En dan zouden ze er met 2 uurtjes kunnen zijn. Het werd voor mij iets later; om 13.24 krijg ik 2 duiven tegelijk, 1 uit de goede hoek en al 1 van achteren. En dan denken die 2 we maken er een show van maken, want de baas heeft vast en zeker nog niet gezien. Uiteindelijk om 10.26 valt de Henkie 842 op de plank kort gevolgd door de 23-195. Uiteindelijk kwamen ze goed en heb er dan ook 10 van de 17 in de prijzen (ook 1 op 4) en om 14.30 uur alle 17 weer thuis. Dan moet je alweer tevreden zijn.

Chalons en Champagne

Vorig weekend geen vlucht, na veel vijven en zessen werden de duiven teruggebracht naar de lokalen en voor onze vereniging op de maandagmorgen gelost bij het lokaal. Moet wel eerlijk zeggen dat de duiven er goed verzorgd uit zagen. Dus durfde ik het wel aan om ze donderdagavond alweer in te korven, ondanks de slechte weersvoorspelling voor het weekend.

De duiven werden om 12.45 uur gelost en het leek een mooie vlucht te worden, maar onderweg kwamen de duiven in wisselende weersomstandigheden terecht en daardoor toch een lastige vlucht. De eerste duif in Aalten is voor Herman Testerink om 17.00 uur met 5 minuten los en dan om 17.05 uur vallen er veel duiven tegelijk en ik moet helaas wachten tot 17.15 voor zich de 927 zich meldt. Daarna komen de duiven ook niet echt snel af en zijn er per hok grote verschillen. ‘s Avonds met het klok afslaan miste ik er nog 3 van de 18 en ik was echt niet de enige, een ruime schatting gaf toch al snel 25% van de duiven nog onderweg. Ik mis er nu nog wel 1, de 515 een 2 jarige doffer die ik als jaarling prima naar huis kreeg, maar dit seizoen de klok nog niet geraakt had. Toch nog wel enigszins positief nieuws dit weekend; Wim Aalbers pakt met de door mij gekweekte 524 een mooie 10e plek in de vereniging.

Komend weekend de eerste dubbelvlucht; ik ben niet voornemens om de duiven in te korven op de dagfond en zal dan ook op vrijdagavond inkorven voor de vitessevlucht.

Dizy le Gros

Een kl…tevlucht voor mij en voor andere liefhebbers weer een mooie vlucht. Ander weer, andere duiven en blijkbaar kunnen mijn duiven dit weer niet aan.

Vrijdagavond met Marcel 17 doffers en 6 duivinnen, oh nee 5 duivinnen met het inkorven is er iets niet lekker gegaan met de 20-908, dus 22 duiven op papier. Ik vond wat doffers te dik en Marcel wat doffers aan de magere kant / niet vol. Maar voor de rest wel gezond op het oog.

De duiven werden zaterdag om 08.15 uur gelost met dit keer een goed vertrek en met het inkorven had ik gezegd dat de duiven 1200 mpm zouden maken; de eerste duif in Aalten (bij Vincent de Harder) maakt nog “maar” 1165 mpm en mijn eerste duif een doffer van Vincent nog maar 1035 mpm. Als de duiven er een maal zijn komen ze verder nog wel goed naar huis en ik heb er dan ook nog 7 in de prijzen. Op dit moment mis ik nog een goede duivin (22-928) en 2 jarige doffers (23-106 en 23-812).

De duiven trainen goed en ik zie er uiterlijk ook niets aan, dus hopen we dat het een incident is en dat het komend weekend weer vanuit Dizy le Gros en nu met 2 nachten mand weer op gaat lijken.